Er det reelt og ekte når vi ser dagens moderne magikere levitere? Eller når de får gjenstander eller seg selv til å forsvinne for så å dukke opp igjen et annet sted med et sjokkert publikum tilstede? Kan de lese tanker? Kan de gå på vannet? Eller er alt bare iscenesatt av TV selskapene med dagens fantastiske effektmuligheter?

Spørsmålene hagler når magikerne i dag gjennomfører sine kunster, de forbløffer publikum over hele verden. Det vanligste spørsmålet er; Hvordan gjorde du det? Det er jo et naturlig spørsmål, vi vil vite og forstå det vi ikke finner en forklaring på.

At det er populært er det ikke tvil om. David Copperfield, som kanskje er den mest kjente magikeren, har solgt mer billetter til sine show enn Elvis Presley, Madonna og Michael Jackson. Magikerne blir ofte kalt illusjonister og ordet hentyder til at det hele er en illusjon. Og som regel er det det det er. (Var ikke det litt magisk, å bruke ordet det tre ganger etter hverandre og allikevel gir det mening?)

David Copperfield sier det tar ca. to år å planlegge en illusjon. Et av hans mest kjente og spektakulære illusjoner var da han fikk Frihetsstatuen i New York til å forsvinne. Selvfølgelig forsvant den ikke. Det som skjedde var at selve plattformen, hvor publikum satt, beveget seg sakte og stille slik at de ikke merket noe. Når da teppet (som var tatt opp foran publikum i pausen) ble tatt ned var publikum blitt flyttet litt lenger vekk slik at statuen ikke lenger var synlig.

Det er ikke disse illusjonene jeg nødvendigvis syntes er spesielt interessante, heller ikke de stuntene som er krevende, utfordrende og direkte farlig for kroppen. De som for eksempel David Blaine utfører, som å holde pusten lenge under vann (en kort periode havnet han i Guinness World Records for å ha holdt pusten i over 17 minutter), sluke sverd eller fange en geværkule i munnen. Dette syntes jeg verken er magisk eller en illusjon.

Litt mer interessant blir det når han stikker en svær nål tvers gjennom hånden uten at det kommer blod eller han føler noe smerte, tilsynelatende. Dette er blitt bekreftet med røntgenbilde. Kan det være at han driver en form for selvhypnose? Nå er det velkjent at hypnose kan brukes som smertestillende middel og det er en metode som helt sikkert vil bli videreutviklet og mer brukt i fremtiden.

At noen av disse magikerne benytter seg av hypnose er det ikke tvil om. Det ser man når for eksempel magikeren Troy henter opp en bøtte uappetittlig vann fra Themsen i London og får en mann i publikum (med bind for øynene) til å tenke på en drink og så ta en liten slurk av dette uappetittlige vannet. Som den største selvfølgelighet sier mannen med bind for øynene at det er Malibu han drikker med et lettere sjokkert og lattermildt publikum ved siden av.

I et tilfelle hvor David Blaine vil vise at man er forbundet med hverandre tar han på skulderen til den kjente skuespilleren Will Smith hvor da konen Jada Pinkett Smith, som står alene et lite stykke unna med øynene lukket, forteller at hun merket at noen tok på skulderen hennes. Man ser at Jada ble sjokkert over hendelsen når både familiemedlemmer og venner kan bekrefte at ingen tok på henne. Til slutt måtte hun få trøst av mannen.

Vi må ellers regne med at mange av kunstene som vises på tv er dyktig utførte illusjoner. Og med dagens moderne effekter kan man få til hva som helst, spesielt når det redigeres i ettertid. Mer interessant blir det når det utføres live med publikum til stedet (som i tilfelle over) eller ute på gaten blant folk, disse magikerne blir ofte kalt for gate magikere.

Troy er en av dem og både sesong 1 og 2 med ham har vært vist på NRK (de viste sesong 2 på nytt i januar). Han sier at de i mange tilfeller bruker skjult kamera for å fange opp de ekte reaksjonene fra folk. I et spesielt tilfelle (vist i episode 2 sesong 1) vekker han en fisk til live igjen på et fiskemarked. Fisken ligger sammen med de andre hvorav Troy tar opp et eksemplar og begynner å bevege hånden over den, det tar ikke mange sekundene før fisken så smått begynner å bevege på seg og hvor han da kort tid eller slipper den sprellende fisken over i et lite kar med vann.

Troy er bare i midten av 20-årene og allikevel opptrer han med en selvsikkerhet og selvfølgelighet som imponerer med sine forbløffende magiske kunster. I slutten av samme nevnte episode står han i kø utenfor Tower Bridge i London og venter på at broklaffene skal gå ned igjen. Han underholder publikum i mellomtiden og får et par av dem til å holde opp en jakke, og sekunder etterpå er han vekk for så å vinke til publikum på den andre siden av broen (broklaffene var ennå ikke tatt ned). Det er i det hele tatt ganske utrolige ting som vises og demonstreres av disse magikerne. Og det er mange flere av dem, som for eksempel Yif og Dynamo.

Vi skal allikevel ikke ta alt for god fisk, for å si det sånn. I eksempelet med fisken så finnes det arter som tåler ganske lave temperaturer slik at fisken nærmest går i dvale. En slik fisk kan ha blitt lagt hos fiskehandleren på markedet og med sommertemperaturer utenfor (slik det var i den episoden) vil det ikke ta lang tid før fisken våkner igjen. Jeg sier ikke at det var dette som skjedde, men at vi definitivt ikke skal tro på alt det vi ser disse magikerne utføre på tv.

I dag har noe av det magiske forsvunnet på den måten at det kan forklares vitenskapelig. Mange har sikkert sett magikere få pengesedler til å sveve mellom hendene siden. Det skjer i virkeligheten og er ikke noe juks, men det er ikke noe mer hokus pokus ved det enn at man har tatt i bruk statisk elektrisitet for å få pengeseddelen til å levitere i noen få sekunder.

Noen tror alt bare er effekter og illusjoner, mens andre igjen tror at det virkelig er magisk det meste av det magikerne utfører. Jeg tror ikke det er en gylden middelvei her. Sannheten ligger nok nærmere effekter og illusjoner en det vi kanskje hadde ønsket. Men i visse tilfeller tror jeg magikerne får hjelp fra den andre siden og det virkelig utføres ting som for oss nå er magisk. En som heter Mike Super hevder også det. Han sier han har hatt en ånd som har vært med ham siden barndommen og som også er med og hjelper ham når han er på scenen.

Magi er blitt umåtelig populær i dagens samfunn med utallige bøker og filmer om det. Men er det som vises i kjente filmer som for eksempel Star Trek, Star Wars, Matrix, Ringenes Herre og Harry Potter bare fri fantasi, eller har det noe for seg? I Star Wars løfter Yoda gjenstander med tanken. I Matrix vises det er gutt som bøyer skjeer med tankekraft. I Star Trek er teleportering vanlig. Science fiction og fantasy åpner oss for muligheter som kan komme til å bli normen i fremtiden og for hvilket enormt potensial vi mennesker egentlig besitter. Forresten, vi besitter jo alle tankekraft og bruker det hele tiden. Vi styrer jo kroppen vår med tankene og sinnet vårt. For hva er det som setter i gang armen vår og får den til å løfte seg når vi vil og hvor vi vil?

Mange av oss som er spirituelle er åpne for en større virkelighet og vi anerkjenner at det er veldig mye vi ikke vet og at vårt potensial langt ifra er ferdigutviklet. Noen av oss har og hørt historier om utenomjordiske som kan gjøre ting vi mennesker bare kan drømme om, som å materialisere seg ut av intet, bevege seg gjennom vegger eller ha telepatiske evner. Kan det være at noen av disse magikerne kan ha lært seg litt av disse evnene? Det er jo filmet magikere som leviterer uten at det er noe over dem som løfter. Selvfølgelig er det illusjoner og filmtriks inne i bildet her, men gjelder det nødvendigvis absolutt alle disse levitasjonene? Kanskje, men hvor mange har ikke hørt om munker, sjamaner og yogier som det sies skal ha kunnet eller kan levitere? En buddhist munk i Nepal ble filmet under en slik levitasjon og han hevder det tok ham mange år med avansert meditasjonspraksis å få det til. Jeg lar det være opp til leseren selv å vurdere.

Levitasjon er for øvrig vitenskapelig bevist, man har gjort forsøk med små gjenstander og fått dem til å levitere/sveve ved bruk av lydfrekvenser. Noen mener, og jeg er en av dem, at pyramidene i Egypt ble bygget med avanserte glemte metoder hvor man tok i bruk frekvenser, enten i form av lyder eller kraftfulle konsentrerte tanker gjennomført av en gruppe mennesker.

Jeg tror noen magikere besitter evner som beveger seg inn i det paranormale feltet, som for eksempel psykokinese som går ut på å bevege gjenstander med tankekraft eller telepati som går ut på å lese andres tanker. Vi tror jo at synske virkelig ser ting, hvorfor ikke at noen magikere virkelig kan magi?

Den kanskje mest kjente synske personen gjennom tidene her i Norge het Marcello Haugen. Han ble født i 1878 og døde i 1967. Han var kjent langt utenfor Norges grenser. Av keiser Franz Josef av Østerike-Ungarn ble han for eksempel tilbudt stilling som personlig rådgiver, men som han takket nei til. Familien fant blant papirene hans etter hans død en liste over hans tidligere reinkarnasjoner. Han forutså for øvrig hans egen død. I en biografi om ham, skrevet av Øistein Parmann, beskrives mange tilfeller av et stort og nøyaktig klarsyn og at han i mange tilfeller viste hva andre tenkte. Det verserer forøvrig utallige historier om helbredelser uten at han nødvendigvis var til stede. Selv ble han beskrevet som ydmyk og likte ikke å ta æren for ting. Han viste hvor bortkomne ting lå og han kunne kommunisere med dyr. Sånn sett kunne man uten tvil definere Marcello Haugen som en mystiker, men og magiker.

Det er påfallende få kvinner her i Vesten som driver som magikere, noe som kan skyldes det  historiske aspektet. I vår del av verden var det fra gammelt av en risiko for å bli tatt av dage om man var annerledes, spesielt gjaldt dette kvinner som risikerte å bli stemplet for hekser. Og det for ting vi i dag ville riste på hodet over. Det er mange andre faktorer som spiller inn, som for eksempel livstilen magikerne fører hvilket gjør det utfordrende å kombinere med barn. Menn har og gjerne en tendens til å være mer mentale enn kvinner og magikerne gjennomfører jo gjerne ting som krever at man må vri hjernen litt.

Kan magikere åpne oss opp for en større virkelighet? Absolutt. De får oss til å stille spørsmål. Kanskje det umulige ikke er umulig allikevel? Det er sagt at kunsten i mange tilfeller ligger i forkant av utviklingen, jeg vil anta at noen magikerne gjør det samme. De kan vise oss evner vi alle har iboende i oss og som vi vil kunne forstå og integrere på sikt.

Det magiske forblir magisk når spørsmål som; Hvordan gjorde du det? – ikke blir besvart. Så ja, magikerne er magiske når vi ikke forstår. Så snart vi forstår forsvinner noe av magien. Noe av det som fremstår som magisk i dag, vil vi forstå i fremtiden. Men det vil fremdeles være gjenstående mysterier og magiske fenomener og det vil dukke opp nye. Og bra er det, da har vi mye vi kan beundre og forundre oss over også i fremtiden.

Hele verden er jo egentlig magisk, bare det at vi eksisterer og alt det verden tilbyr er jo magisk i seg selv. Vi har universet og alt det som er rundt oss og omgir oss som andre mennesker, blomstene, dyrene, naturen generelt og kjærlighet spesielt. Og så har vi alt det usynlige og de dimensjoner av virkelighet vi bare kan drømme om.

Magikere har av noen blitt kalt hellige klovner. Magikerne får oss ut av hverdagslivet. De viser oss det uventede og til tider det uforklarlige. De begeistrer oss og får oss til å lure, stille spørsmål og åpne oss for muligheter vi aldri hadde tenkt på. De får oss til å le, bli overrasket og forundre oss. Bare dette i seg selv er en gave magikerne gir oss.


Denne artikkelen har blitt trykket i det norske magasinet Harmoni.